Anders om denken

25-01-2020

Geachte gedachte,

Je rijdt op een koude stormachtige januari avond met je auto naar huis. Je passeert in het slechte weer een bushalte en ziet daar drie mensen staan wachten op de bus:

  1. Een lief oud vrouwtje/mannetje dat doodziek is
  2. Je beste vriend/vriendin die ooit jouw leven redde
  3. De ideale vrouw/man waarvan je al heel je leven droomde

Maar: je rijdt in een kleine wagen dus er kan maar 1 passagier mee en je kan niet terugrijden omdat er te weinig benzine in je tank zit.

Beste gedachte, wie neem je mee ? Als je van het mannelijk geslacht bent kies je uit de vrouwelijke variant, ben je vrouw, de mannelijke.

Denk goed na.

Dit is een ethisch/moreel dilemma dat ooit gebruikt werd in een selectieprocedure voor managers.

Je kunt het oude vrouwtje/mannetje naar het ziekenhuis brengen, waardoor je haar/zijn leven redt.
Of je neemt je vriend/vriendin mee zodat je weer quitte staat.
Maar dan ben je natuurlijk de liefde van je leven kwijt.

Denk nogmaals goed na.

Het ideale antwoord was:

Ik geef de sleutels van mijn wagen aan mijn vriend/vriendin en laat hem/haar het oude vrouwtje naar het ziekenhuis brengen. Ik wacht samen met de vrouw/man van mijn dromen op de bus.

Moraal van het verhaal: je kunt meer bereiken als je bereid bent om anders te denken ....

Mensen zitten soms vast in een starre manier van denken en de wereld te beleven. Dit vastzitten in denkpatronen zal er voor zorgen dat het leven maar op een zeer beperkte manier wordt bekeken en dat er ook vaak kansen onbenut blijven. Deze gedachten hebben invloed op je gevoelens, je gedrag en dus op je algeheel functioneren. Belangrijk is om tijdig deze denkpatronen te doorbreken en er ook bij stil te staan hoe deze zijn ontstaan. Vaak vloeien ze voort uit irrationele gedachten. Oplossingen zoeken en actie ondernemen om dit aan te pakken is de boodschap. Ik denk anders na, dus ik besta na.

Vernieuwing aanbrengen en je manier van denken echt aanpakken kan er voor zorgen dat je leefwereld verruimd wordt en er letterlijk een nieuwe wereld voor je blijkt open te gaan. Hierbij is het handig om stil te staan waarom je bepaalde gedachten hebt. Klopt het echt over hoe je de wereld aanschouwt? Is jouw visie over bepaalde dingen wel correct? Zijn je vooroordelen wel terecht? Het verhaal van Roodkapje zou anders zijn als de wolf het vertelde.

Je kunt leren om anders te denken door je hersens te trainen. Het lijkt lastig, maar is een kwestie van oefenen. We kunnen onze denkspieren net zo trainen als onze andere spieren. Onderzoek wat je gewoonte is en doorbreek die eens. Kies een andere weg naar je werk, poets je tanden met je andere hand, stap eens eerst met je andere been de trap op, zeg eens een ochtend alleen maar ja op vragen, ga eens aan de andere kant in je bed liggen naast je partner (ik wed dat jullie al jaaaaren aan de zelfde kant van het bed liggen. Zelfs op vakantie).

‘Jaaa, zeg… ‘, hoor ik je nu denken, ‘dat kost me veel te veel tijd’. Dat kan. In het begin kost het je extra tijd en moeite want je doet iets waar je nog geen ervaring mee hebt en dat vraagt om "anders te denken". Op den duur zal het je echter veel opleveren. Je hersenen worden leniger omdat ze uit hun patroon moeten. Oefening baart kunst. Je zult merken dat je flexibeler wordt in je denken. De dag denkt dat jij dromen wel leuk vindt.

P.s.: De kans is uiteraard groot dat mannen, bij het bovenstaand dilemma, hebben gezegd:
"Ik overrijd het oude vrouwtje om haar uit haar lijden te verlossen, heb sex met de vrouw van mijn dromen in
de Smart en rij dan naar de dichtstbijzijnde kroeg om dat met mijn vriend te vieren"...Tja...mannen denken vaak al anders...

Mannen: het is u vergeven!

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

11-01-2020

Maak-tijd

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇