Die ene zeester

07-12-2019

Op een strand ergens ver weg in India liggen duizenden zeesterren. Door de brandende zon, drogen ze uit en gaan dood. Op een dag loopt een jongen langs het strand en gebukt speurt hij naar nog levende zeesterren. Hij pakt ze op en gooit ze terug in zee. Dan komt er een grijze, wijze, verstandige man aanlopen. Hij bekijkt het tafereel van een afstand en loopt vervolgens op de jongen af.

De verstandige, wijze, grijze man vraagt: ‘Jongen, wat ben je daar aan het doen?’ ‘Ik vis de levende zeesterren er tussen uit en gooi ze terug in zee. ‘Ja, maar moet je zien hoeveel er op het strand liggen. Het is water naar de zee dragen, wat maakt het voor verschil? De jongen kijkt rond en pakt een levende zeester, en zegt: "voor al die andere zeesterren maakt het misschien niet zoveel uit, maar voor deze wel" en hij gooit hem terug in zee...

We hebben allemaal de mogelijkheid om positieve veranderingen te helpen creëren, maar we denken ook allemaal geregeld: "Ik heb het al zo druk en hoeveel verschil kan ik nou echt maken?" Dat is een belangrijke reden waarom mensen vaak maar gewoon niets doen aan grote complexe problemen. Vooral als het gaat om de problemen in de wereld – armoede, klimaatverandering, dierenleed, bedreiging van natuur en milieu – voelt alles wat je kunt doen als een druppel op een gloeiende plaat.

Dit verhaal laat heel mooi zien dat dat niet klopt. Als je iets doet aan dat wat op je pad komt, kun je voor die ene zeester een wereld van verschil maken. Verschillen smaken!

Het maakt niet uit waar je bent; als je er maar durft te zijn!

Wil jij ook het verschil maken? In je leven, op het werk? Het start allemaal met een beslissing waar je alleen jezelf voor nodig hebt:
Het start met de keuze vanaf dit moment het verschil te maken. Een mentale keuze niet meer gemiddeld te zijn:

Neem verantwoordelijkheid – Altijd. Voor alles wat je zegt, doet en denkt. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Als het goed gaat, maar ook als het even minder gaat. Je komt dagelijks in allerlei verschillende situaties. Wijs niet naar anderen en focus op de dingen waar je zelf invloed op hebt. Waar je invloed op hebt, kun je actie op ondernemen. En met actie maak je het verschil.

Geen excuses – Gewoon nooit. Het helpt namelijk niet. Anderen willen niet horen waarom iets niet is gedaan, waarom iets niet af is of waarom je te laat bent. File? Je weet dat op hetzelfde traject rond dat tijdstip nog andere auto’s rijden, je bent gewoon te laat vertrokken.

Doe waar je blij van wordt – Elke dag. Weet je niet waar je blij van wordt? Ontdek het en ga het doen. Doe je werk waar je blij van wordt? Ga je elke dag fluitend naar je werk en kom je fluitend weer terug? Waarom ik het zo belangrijk vind dat je nu doet waar je blij van wordt? Genieten doe je nu. En nu is alles wat je hebt. Verleden is geweest en straks moet nog komen. Mijn stelling: jezelf wijsmaken dat het later wel goedkomt, is een groter risico dan nu starten met doen waar je echt blij van wordt. Spijt is erger dan angst! Angst klopt op de deur, vertrouwen doet open en...ziet niemand staan.

Help anderen – Dagelijks. Zonder direct iets terug te verwachten. We zijn sociale dieren. We zijn gemaakt om samen te werken en elkaar te helpen. Help je collega's op het werk. Kleine dingen als het openhouden van een deur. En grotere dingen zoals uitzoeken waar je iemand voor je werk écht mee helpt. Leer jezelf aan: Beantwoord niet alleen de vraag, los het op. Lees het nog eens: Beantwoord niet alleen de vraag, los het op.

Focus op het positieve – Nu. Kijk eens om je heen en zie wat je wel allemaal hebt. Een dak boven je hoofd, mensen om je heen en een gezonde ambitie er iets van te maken. Mensen die het verschil maken, zien wat goed gaat en ontdekken waarom het goed gaat. Ze waarderen wat ze hebben, waardoor ze blijer zijn en hun positieve energie kunnen gebruiken nog verder te komen.

En daarnaast bovenal deVitalers "3 hete punten":

Zorg goed voor jezelf !– Als je het verschil wilt maken, heb je jezelf nodig. In de best mogelijke conditie. Fysiek en mentaal! 1- Eet en drink daarom voornamelijk gezond. Het lichaam is net als een lekkere appeltaart bakken: als je er slecht spul in stopt, krijg je er slecht spul voor terug. Hoe kun je een goede, heerlijke appeltaart verwachten als je er slecht spul in stopt ?! Neem contact op met Diana en laat je voorlichten over gezonde voeding. 2-Sport en beweeg dagelijks. Doe 2 keer per week de Milon Cirkel. Laat je (kleine) lichamelijke klachten nakijken door een fysiotherapeut. Accepteer ze niet. Je lichaam is je strijdwagen! deVitalers' overtuiging: het lichaam praat terug! Als jij goed bent voor je lichaam, is het lichaam ook goed voor jou! En: 3- Slaap voldoende. Iemand die het verschil maakt, weet dat een goede nachtrust belangrijk is om de volgende dag wéér het verschil te kunnen maken. Elke dag weer het verschil te maken. Joop Zoetemelk zei: "de Tour de France win je in bed".

Maak het verschil!

Alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee!

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

30-11-2019

Korte wijze les

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇