Fouten zijn van iedereen en van alle dag. Fouten op het werk, in je privé-leven: ze liggen altijd op de loer. Laat de werk sfeer er niet door bepalen, en het werkgeluk erdoor niet in de weg staan met de volgende tips.
Bij iedereen mislukt wel eens wat of gaat er wel iets fout, dat overkomt iedereen. Fouten maken verleer je namelijk nooit. Je zal vast denken dat het alleen maar jou overkomt. Maar dat is niet zo.
Als je fouten maakt, moet je niet gaan klagen, uitvluchten zoeken of anderen de schuld geven. Pas zelfreflectie toe. Kijk gewoon kritisch naar wat JIJ fout hebt gedaan, zonder oordeel uit te spreken. Zie het als een (levens)les. Een cadeautje. Erken je fout en onderzoek manieren hoe je voortaan deze fout niet meer maakt. Of nog beter: hoe je WEL je gewenste eindresultaat bereikt.
Haal de les eruit
Het eerste wat ik nu altijd denk wanneer ik een fout maak is: wat kan ik hiervan leren? Uiteraard is het balen dat je niet goed hebt gepresteerd, maar het helpt niet om erover te blijven tobben. Dus zet je boosheid, frustratie of spijt aan de kant en kijk analytisch naar je falen. Waarom heb je gefaald? Wat had je anders kunnen doen? Denk vervolgens na over hoe je deze nieuwe inzichten in de toekomst gaat toepassen. Zie het dus niet als een faalmoment maar als een leermoment. Thomas Edison faalde meer dan 10.000 keer voordat hij de gloeilamp had uitgevonden. Over zijn tegenslagen zei hij: “Ik heb niet gefaald, ik heb alleen 10.000 manieren gevonden die niet werken.”
Maak het niet persoonlijk
Automatische gedachtes bij falen zijn: ik ben niet goed genoeg, ik ben stom, ik kan het blijkbaar niet. Jezelf als loser of mislukking zien gaat je niet helpen om verder te komen. Uiteraard moet je verantwoording nemen voor je fout en niet anderen de schuld geven. Maar je moet wel de fout los zien van jouw identiteit. Het feit dat je nog niet de juiste manier hebt gevonden om een succesvol resultaat te behalen, betekent niet dat jij de mislukking bent! Door objectief naar je falen te kijken en het niet persoonlijk te maken is het veel makkelijker om ervan te leren en door te gaan. Sorry, je bent een beetje vergeefachtig.
Lach om je blunders
Dit klinkt misschien gek, maar de uitspraak ‘later kunnen we hierom lachen’ klopt wel. Hoe vaak heb je achteraf gelachen om een faalmoment uit het verleden? Iets wat destijds heel schaamtevol en frustrerend was, maar wat achteraf helemaal niet meer zo erg is. Natuurlijk geldt dit niet voor alle falen. Soms blijft het een pijnlijk moment om naar terug te kijken. Toch zijn er ook kleinere fouten waar je wel om kunt lachen. Dit betekent niet dat als je morgen bijvoorbeeld wordt afgewezen voor die nieuwe baan, je dezelfde avond erom kunt lachen. Dit heeft tijd nodig, maanden of zelfs jaren. Maar tegen jezelf zeggen: hier kan ik later om lachen en even visualiseren dat het 10 jaar later is, helpt je zeker bij het dealen met je falen.
Erken je fouten.
Pas als je in staat bent om je fouten toe te geven en te erkennen, ben je in staat om ervan te leren. De eerste stap in een groeiproces is erkenning en acceptatie. De volgende stap is om te kijken hoe je dingen anders kunt doen, opdat je wel je gewenste resultaat behaalt. Dus: neem de verantwoordelijkheid voor jouw fouten. Schuif die niet af op anderen. En zoek geen uitvluchten of excuses.
Betrek fouten niet op jezelf.
Zoals gezegd: het maken van fouten heeft niets te maken met wie jij bent, maar slaat hooguit op wat jij doet. Besef dan ook dat je jouw vaardigheden altijd kunt verbeteren. Ben je niet goed in foto's maken? Volg een cursus. Heb je problemen met het schrijven van een sollicitatiebrief? Zoek tips op internet. Kom je er niet uit met je business? Bel een bekende die al wel een bloeiend bedrijf heeft. Stel vragen, sta open voor adviezen van anderen en… groei!
Bedenk een andere strategie.
Als je steeds hetzelfde doet, krijg je hetzelfde resultaat. Als je computer crasht en je hebt al iets gedaan met het systeemherstel, probeer dan iets anders. Wees creatief en origineel. Als iets linksom niet gaat, lukt het vaak rechtsom wel.
Zie fouten niet als belemmeringen of blokkades.
Het zijn cadeautjes, waarmee jij je voordeel kunt doen. Je kunt van je fouten leren en de lessen – soms zelfs levenslessen – brengen jou verder. deVitalers zeggen zelf altijd: “Fouten zijn dragers bij het groeiproces.”
Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇