Gaat vet-verbranding auto-matisch?

18-10-2019

Wat kun je van simpele dingen toch blij worden...
Afgelopen week had ik een intake met een sporter die aangaf maar niet af te vallen. Voordat we dan gezamenlijk dieper ingaan op het voedings-, beweeg-, ontspannings- en stresspatroon, vraag ik altijd aan de mensen of ze weten wat er gebeurt in ons lichaam als we eten. Het antwoord is in bijna 95% van de gevallen altijd ‘”nee, niet precies”.

En daarom start ik altijd met onderstaande uitleg.
Wanneer wij koolhydraten eten (voedingsproducten die van meel en suiker zijn gemaakt), komt er suiker in ons bloed. Deze suiker moet naar onze cellen, zodat we dit als brandstof kunnen gebruiken. Vergelijk je zelf met een auto: zonder brandstof komt een auto ook niet vooruit. Insuline zorgt ervoor dat de suiker in de cel komt. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier gemaakt wordt. Wanneer de alvleesklier merkt dat er extra suikers in het bloed komen, wordt er extra insuline aangemaakt.

Wanneer er meer suiker bij de cellen terecht komt dan nodig is voor verbranding, kijkt het lichaam of er in de lever of in de spieren nog voldoende suiker aanwezig is. Deze voorraad noemen we glycogeen. Als die voorraden nog vol zijn, wordt de overtollige suiker omgezet en opgeslagen als vet. Het opgeslagen vet zit nu in het onderhuids bindweefsel. Hier is het beschikbaar als energie wanneer de suikers in onze cellen, spieren en lever op zijn.

Maar hier gaat het uiteindelijk om lieve mensen: de suikers in onze cellen, spieren en lever krijgen van ons niet de kans om gebruikt te worden, om op te raken. Wij zorgen er met ons eetpatroon voor dat de voorraden om de 2 tot 3 uur aangevuld worden met nieuwe suiker. Als de brandstoftank van je auto nog halfvol aangeeft, tank je toch ook niet direct bij? Op deze manier branden we de hele dag op suiker, terwijl we juist die andere energiebron, onze vetvoorraad, willen aanspreken. We zijn suikerverbranders geworden in plaats van vetverbranders!

Werkt ons lichaam op deze manier? Dat wist ik niet. Maar nu snap ik ook dat ik niet afval. Dus als ik de hele dag door blijf eten, gebeurt er niets met mijn vetverbranding?

Vaak een heleboel herkenning bij mensen als ik bovenstaand verhaal heb verteld. En daar word ik blij van. Dit is mijn kleine steentje dat ik kan bijdragen aan deze maatschappij. Er zijn er stiekem nog wel meer hoor; kom maar eens langs als je durft...

Mocht je getriggerd zijn door mijn verhaal en je wilt met gerichte adviezen met je eigen gezondheid aan de slag, dan is de cursus gezond(ere) leefstijl wellicht de cursus voor jou! Klik hier

Noot (....) van de redactie : Diana Snellenberg is gepassioneerd voedingsdeskundige (geen voodoo maar food-do) en leefstijlcoach. "she kills fat for a living". Samen zijn we ridders in de strijd tegen inactiviteit en helpen we vanuit onze passie werkgevers, werknemers en iedereen die een gezond en gelukkig leven wil, met en naar een gezonde(re) leefstijl.

Wimportant message:
Voeding is een hele belangrijke pijler als het gaat om je gelukkig, succesvol en gezond te voelen. De darm is evolutionair gezien niet voor niets het oudste inwendige orgaan! Leven draait om energie en om gevoel. Zonder energie komt niks in beweging, zonder gevoel is er niks om je voor in beweging te zetten of dat nu "honger" heet, ambitie of behoefte aan seks.

Vorig
artikel

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇