Gewoon te bus

28-12-2019

"Een slechte gewoonte op het werk krijg je niet zo maar het raam uitgesmeten, die praat je stapje voor stapje naar beneden".

Te lang zitten achter een bureau? Ongezond eten tussen de middag in de kantine? Te weinig bewegen? Roken? Geen "nee" kunnen zeggen? Je energielevel is waarschijnlijk verre van optimaal met deze gewoontes. Je gaat niet meer zo fit en fluitend naar je werk.

Net als dat je niet zonder meer in elke bus stapt die langs je huis rijdt, zo hoef je ook niet aan elke gedachte, neiging en gewoonte die voorbij komt gehoor te geven.

Wat een gewoonte doet is, als er altijd maar één lijn bij jouw halte stopt, je dus denkt dat je nooit hoeft te kijken welke bus er stopt. Maar je kan ineens in een verkeerde bus zitten als er door een wijziging in de dienstregeling een andere buslijn daar stopt.

Stel dat je het daar niet naar je zin hebt, dat je daar niet heen wil? En stel dat je toch maar gewoon de eerste de beste bus blijft pakken die op jouw halte stopt? Je hebt dan steeds de verkeerde bus te pakken.

Dan is het toch heel logisch en heel helpend dat je even kijkt welke buslijn langskomt voordat je instapt? Als er een bus aankomt in de verte (neiging komt op), even pas op de plaats, ogen open en goed kijken welk nummer er op de bus staat (pauze, en overweging), en dan de beslissing om je hand op te steken, de bus te laten stoppen en daadwerkelijk in te stappen. Of de keuze om dat niet te doen.

En misschien baal je wel even dat het niet jouw bus is en dat je dan nog even in de kou of in de regen staat. Maar goed.. zo is het dan. Dan heb je het misschien even koud maar beter dat, dan weer op die stomme plaats uitkomen waar je niet heen wil.

Oh en trouwens, mocht je je een keer vergist hebben en toch verkeerd zitten, dan kun je ook de volgende halte uitstappen en teruglopen.

Dus wil je je slechte gewoontes doorbreken? Stop bewust even, sta een kort momentje stil of neem pauze als je de neiging ervaart tot een slechte gewoonte waar je graag vanaf zou willen.

Hieronder een korte test met 7 gewoontes die invloed hebben op je energie. Zo kun je voor jezelf nagaan waar je staat. Noteer de punten (staan tussen haakjes) die bij jouw antwoord passen en bereken het totaal:

Gewoonte 1: Ik kijk ‘s avonds op een beeldscherm (TV, laptop, telefoon) totdat ik naar bed ga
Nooit (5) 1x per week (4) 2x per week (3) 3x per week (2) Meer dan 3x per week (1)

Gewoonte 2: Ik slaap 8 uur per nacht
Altijd (5) > 5x per week (4) 4x per week (3) 3x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 3: Ik druk ‘s ochtends op de snooze knop en blijf nog even liggen
Nooit, ik sta direct op (5) 1x per week (4) 2x per week (3) 3x per week (2) Meer dan 3x per week (1)

Gewoonte 4: Ik begin mijn dag met fysieke oefeningen
5-7 x per week (5) 4x per week (4) 3x per week (3) 2x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 5: Ik neem ‘s ochtends een koude douche of douche koud af
5-7 x per week (5) 4x per week (4) 3x per week (3) 2x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 6: Ik begin met een gezond, voedzaam ontbijt
5-7 x per week (5) 4x per week (4) 3x per week (3) 2x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 7: Ik doe mijn belangrijke taken als eerste
Altijd (5) Meestal (4) Soms (3) Zelden (2) Nooit (1)

Betekenis van de score:
28 - 35 punten: top. Jij gaat goed met je energie om. Hoogstwaarschijnlijk voel je je ook byzonder goed!
16 - 27 punten: Je zit nog (net) goed, maar kunt wel een aantal verbeteringen aanbrengen, zodat je gaat bruisen van energie.
5 - 15 punten: oeps, hier is werk aan de winkel. Maar je hebt hierboven het verhaal van de buslijn goed gelezen dus buig je je slechte gewoontes om in goede en is je energie zo weer op pijl.

Pak weloverwogen de goede bus en maak van bovenstaande 7 gewoontes gewoon een gewoonte.

Energie je nu wel!

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

25-12-2019

Kerstpiratie: denk het ziekte verzuim lager

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇