Kerstpiratie: denk het ziekte verzuim lager

25-12-2019

Meer dan een eeuw terug (1903) schreef ene James Allen onderstaande bondige en afgewogen tekst. Het is vertaald door Arjen van Knol in januari 2007. Een verfijnd stuk leesvoer betreffende duurzame inzetbaarheid van personeel om blijvend uit te putten.

Superinteressant materiaal zo tijdens de kerstdagen. Maar pas op: het bevat in "deVitalers" ogen een keiharde kern van waarheid.

Het effect van denken op gezondheid en het lichaam:

Het lichaam is de dienaar van de geest. Het gehoorzaamt de verrichtingen van de geest, of die nu moedwillig gekozen zijn of onwillekeurig geuit worden. Op bevel van ongezonde gedachten, daalt het lichaam binnen de kortste keren af tot ziekte en verval; op gezag van blije en mooie gedachten wordt het gekleed met jeugdigheid en schoonheid.

Ziekte en gezondheid zijn net als omstandigheden geworteld in het denken. Zieke gedachten zullen zich uiten door een ziek lichaam. Van angstgedachten is bekend dat ze mensen ombrengen zo snel als een kogel en duizenden mensen worden er net zo zeer door omgebracht, zij het minder snel. Mensen die leven in angst voor ziekte zijn de mensen die ze krijgen. Bezorgdheid demoraliseert allengs het hele lijf en zet de deur open voor ziektes; verdorven gedachten, zelfs die waaraan niet fysiek wordt toegegeven, zullen gauw inwerken op het zenuwstelsel.

Sterke, zuivere, en blije gedachten bouwen krachtig en genadig het lichaam op. Het lichaam is een teer en kneedbaar werktuig en reageert dadelijk op gedachten waardoor het beïndrukt is en denkgewoonten zullen hun eigen gevolgen erop bewerkstelligen, zowel goede als slechte.
Mensen zullen onzuiver en verontreinigd bloed houden, zolang ze onzuivere gedachten voortbrengen. Uit een zuiver hart komt een zuiver leven en een zuiver lichaam. Uit een bezoedelde geest volgt een bezoedelt leven en een verdorven lichaam. Denken is de bron van handeling, leven en uiting; maak de bron puur en alles zal puur zijn.
Een verandering van eetpatroon zal niet helpen bij hen die hun gedachten niet veranderen. Als onze gedachten zuiver zijn, verlangen we niet langer onzuiver etenswaar. Zuivere gedachten maken zuivere gewoonten. Zij die hun gedachten gesterkt en geklaard hebben hoeven geen kwaadwillende microbe te vrezen.

Wil je je lichaam vervolmaken, bewaak dan je denken. Wil je je lichaam doen herleven, verfraai dan je gedachten. Gedachten van boosaardigheid, afgunst, teleurstelling en moedeloosheid beroven het lichaam van zijn gezondheid en genade. Een zuur gezicht ontstaat niet bij toeval; het is gemaakt door zure gedachten. Ontsierende rimpels worden getrokken door dwaasheid, lijden en trots.

Zoals je geen aangename en heilzame woonplek hebben kunt zonder er vrijelijk lucht en zonlicht binnen te laten, zo kan een sterk lichaam en een fris, blij of vredig gezicht alleen het resultaat zijn van vrije toegang van gedachten van blijdschap, welwillendheid en klaarheid tot het denken.

Er bestaat geen betere dokter om de ziektes uit het lichaam te verdrijven dan opgewekt denken; er bestaat geen troost om de schaduwen van kommer en verdriet te verjagen die de vergelijking met welwillendheid aankan. Voortdurend leven in gedachten van wrok, cynisme, verdenking en afgunst betekent opgesloten zitten in een zelfgemaakte gevangeniscel. Maar van alles het goede te denken, over alles opgewekt te zijn, geduldig te leren in alles het goede te vinden — zulke onzelfzuchtige gedachten zijn de ware poorten tot de hemel.


Geniet van alle dagen! Er zit namelijk een mooi verwachtingspatroon in je zelfgehaakte kleedje!

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

21-12-2019

Positieve schoenen fabriek

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇