Krappe Kreeft

08-11-2021

Kreeften zijn in wezen hele zachte beestjes. Die leven in in een harde , rigide schelp. Die schelp kan niet uitzetten. Hoe is het dan mogelijk dat een kreeft toch groeit? Dat werkt als volgt: als de kreeft groeit, wordt zijn schelp heel erg krab euh krap. De kreeft komt onder druk te staan en voelt zich zeer oncomfortabel. Wanneer een kreeft merkt dat zijn harnas te klein wordt, zoekt hij een veilige plek op, vaak onder een steen of rots, om zijn schaal van zich af te schudden en gedurende een korte periode de tijd te nemen om een nieuwe schaal om zich heen te laten groeien. Wanneer de schaal volgroeid is, komt de kreeft weer tevoorschijn en is hij bestand tegen jagers die het op hem gemunt kunnen hebben. Na een tijdje wordt die nieuwe schelp weer oncomfortabel. Het tafereel herhaalt zich: terug onder de rots en weer een nieuwe schelp. Keer op keer.

Dus: de stimulans voor de kreeft om te groeien , is dat hij zich niet comfortabel voelt!

Als kreeften (bedrijfs)artsen zouden hebben in hun kreeften wereld, zouden ze nooit groeien! Want elke keer als de kreeft zich niet fijn voelt, geeft de dokter de kreeft een pijnstiller en voelt de kreeft zich daarna weer prima. Maar daarmee gooit hij dus nooit zijn schelp meer af en groeit en ontwikkelt zich dus ook niet!

Hetzelfde geldt voor ons. We groeien op in ons ‘harnas’ – de bekende gebieden waarin we weten wat we kunnen en hoe we het doen. Tegelijkertijd, net als bij de kreeft, begint datzelfde harnas enigszins te knellen wanneer we onze comfortzone, het harnas waarin we leven, te klein wordt zodra we te maken krijgen met nieuwe situaties.

In veel gevallen, zeker in ons volwassen werkzame leven, gaat dit gepaard met stress; een signaal dat aangeeft dat iets niet lekker verloopt, vaak omdat we onbekend zijn in deze nieuwe situatie. Stress is daarin het signaal dat we eigenlijk onze strategie moeten aanpassen om zo verder te kunnen.

Helaas zijn de meeste mensen geneigd om stress te aanvaarden als de nieuwe norm. We zijn zelfs geneigd om naar de dokter te gaan om een receptje te krijgen voor een middel dat onze stresslevels doet verminderen zodat we kalmeren.

Voor een kreeft is stress het signaal dat het tijd is om zijn oude harnas ‘uit te trekken’ en zich voor te bereiden op het bouwen van of laten groeien van een nieuwe. Stress is daarmee de interne alarmklok om verandering aan te gaan en een aanpassing te maken in zijn huidige leven. Enkel op die manier kan een kreeft blijven groeien.

Wanneer je merkt dat stress een steeds belangrijkere rol begint te spelen in je dagelijkse routines, of het nu gaat om je werk, je relaties, of om je financiën, dan betekent dit dat je huidige aanpak niet meer optimaal werkt en het tijd is voor verandering.

Einstein zei ooit: de definitie van krankzinnigheid is hetzelfde blijven doen terwijl je telkens een andere uitkomst verwacht. Wanneer je dus merkt dat je huidige aanpak of ‘werkwijze’ in je relaties, je werk of je financiën je steeds meer stress begint op te leveren, dan weet je dat het tijd is om deze te veranderen; hetzelfde blijven doen en verwachten dat je een ander resultaat krijgt is wat dat betreft echt krankzinnig.

Als je agenda op barsten staat; maak er dan een gaatje in!

Neem een voorbeeld aan dit kleine diertje en laat stress jouw alarmklok zijn wanneer je merkt dat het tijd wordt voor verandering, persoonlijke groei en ontwikkeling.

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

26-11-2021

Rugklachten

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇