Maandagochtend knaller

07-03-2020

Wist je dat 39% van de werkende bevolking moeite heeft om in slaap te vallen zondagnacht? Sociale jetlag (sociale activiteiten, uitslapen, overmatig drankgebruik in het weekend) kan voor een verstoord slaapritme zorgen. Er is nog een andere factor die zorgt dat de slaap moeilijk gevat kan worden. Je geest is namelijk al weer bezig met de waan van de dag die op maandag begint. Alle dingen die geregeld moeten worden op kantoor, de vergaderingen en het werk dat op je ligt te wachten. De zondagavondstress. En dus kun je je op maandagmorgen brak voelen, minder productief zijn dan op de andere dagen in de week. De Boomtown Rats zongen er in mijn tijd reeds een lied over:

Vertel me waarom
ik niet hou van maandag?
Vertel me waarom
ik niet hou van maandag?
Vertel me waarom
ik niet hou van maandag?
Ik wil......de hele dag neerschieten

Maandagochtend blues?! Niks ervan!!!! Zie de maandag ochtend niet als een voorbeeld van zinloos geweld, maar zie de maandag als een kans om opnieuw te beginnen en weer iets fris en uitdagends te creëren! Wordt een maandagochtend knaller.

Door je niet te focussen op hoe erg je niet uit bed wilt komen, maar in plaats daarvan op wat je die week wilt bereiken, kun je jezelf inspireren om echt het beste uit je maandagochtenden te halen.

Onderzoek toont aan dat we het meest alert en bekwaam zijn tijdens de eerste paar uren van onze dag, vooral rond 10 uur in de ochtend volgens een studie. Succesvolle maandagochtend knallers beseffen dit en profiteren van hun maandagochtenden door het volgen van een aantal van dezelfde routines. Ze doen namelijk het volgende:

 1. Ze staan vroeg op.
  De morgenstond heeft goud in de mond. Als je wilt uitblinken in je werk, hobby, relatie dan zal het je waarschijnlijk niet uitmaken dat je een half uur eerder opstaat dan alle anderen. Als het om vroeger gaat dan ging het.
  Deze tijd kan heel effectief worden gebruikt om je vooruit te helpen. Gedurende deze tijd kiezen de meest succesvolle maandagochtend knallers ervoor om een aantal dingen te doen ; vier hiervan zie je hieronder.
  .

 2. Ze sporten.
  Eén van hun meest populaire ochtendactiviteiten is een lichte training. Veel professionals hebben onvoorspelbare werkschema’s en weten niet van tevoren hoeveel vrije tijd ze nog beschikbaar zullen hebben in de avond. Door in de ochtend alvast te sporten voorkomen ze dat ze er ’s avonds niet meer aan toe komen. Maak de overgang van het weekend naar de werkweek makkelijker. Of het nou hardlopen, rekken, yoga of zelfs meditatie is, bewegen is een goede manier om je lichaam klaar te stomen voor een productieve week.

 3. Ze brengen tijd door met dierbaren.
  Het ontbijt is een uitstekend moment om tijd door te brengen met het gezin. Doe dit iedere ochtend. Het gebeurt zelden dat gezinnen allemaal tegelijk dineren, als gevolg van verschillende schema’s en bedtijden. Maar er is geen reden waarom je ’s ochtends niet zou kunnen genieten van tijd samen.

De maandagochtend knallers merken vaak op dat het doorbrengen van tijd met hun dierbaren hen eraan herinnert waar ze echt dankbaar voor moeten zijn in het leven. Dit helpt ze om alle gedachten en zorgen die werkgerelateerd zijn in perspectief te zien en het motiveert ze om te presteren.

Vergeet ook niet om een voedzaam ontbijt te nemen. Ervoor zorgen dat je de nodige energievoorraad tot je neemt, helpt je om de hele dag te presteren. Dit zou een vast bestanddeel van je dagelijkse routine moeten zijn. En drink je koffie altijd onbewolkt.

 1. Ze visualiseren de aankomende week.
  Gejaagd de week ingaan en iedere taak behandelen zodra deze je bureau bereikt leidt onherroepelijk tot een burnout. Bepaal een goede strategie door het opstellen van een lijst met prioriteiten en een tijdschema met wanneer je van plan bent de taken af te werken. Als je wat extra motivatie voor de week nodig hebt dan is het zelfs voor de meest geprezen zakenmensen niet ongewoon om zich te laten inspireren door een opzwepende toespraak of tekst.
  Eenmaal op kantoor is het een goede gewoonte om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde richting op staan. Het uitwisselen van plannen en schema’s helpt om ieders prioriteiten op elkaar af te stemmen. Iedere maandagochtend een half uur samen kan dienen als een open forum voor eventuele uitdagingen, vragen of suggesties voordat iedereen weer vol tijd investeert in de individuele projecten van de week.

 2. Ze pakken eerst de moeilijkste taak aan.
  De ochtend biedt voor veel mensen een zeldzame mogelijkheid om aan projecten te werken zonder steeds gestoord te worden. Als je jezelf een voorsprong geeft op de week van alle anderen door een half uur eerder wakker te worden dan blijft er meer vrije tijd over. Gedurende deze tijd kun je projecten aanpakken of bepalingen maken voor dingen waar je anders geen tijd voor zou hebben.
  Wil je je voortdurend vol vertrouwen en energie voelen? Begin dan met je moeilijkste opdracht. Als je je meest gevreesde taak eerst aangepakt hebt, valt alles daarna mee. Ook kan ons brein moe worden vanaf de middag , net als elke andere spier die voor een lange tijd gebruikt wordt, dus zijn we minder goed in staat om dan de moeilijkere prioriteiten op te lossen.

Doe het zelf en kijk of je positieve resultaten bereikt. Zet je wekker een half uur eerder komende maandag en zie hoe je productiviteit en tevredenheid verhogen en wordt op maandag uitgesproken spraakzaam.

Maar pas ook op als maandagochtend-knaller, want het kan goed zijn dat de volgende knaller-dag zo maar een dinsdag of een andere dag van de week is.

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

15-02-2020

Vrij van verveling

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇