Rugge-spraak

17-05-2020

Steeds meer ziekteverzuim door rugklachten.

Er zijn steeds meer Nederlanders die met rugklachten uitvallen op hun werk. Dit zorgt voor torenhoge kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Rugpijn, vooral lage rugpijn, wordt dus steeds meer een economisch probleem. Dat maakt een snelle en effectieve behandeling zo belangrijk.

Rugpijnbehandelingen kosten meer dan kanker- en diabetesbehandelingen bij elkaar. De meeste van deze kosten zijn echter gerelateerd aan een kleine minderheid van mensen met rugklachten. Bijna iedereen zal tijdens zijn of haar leven een keer rugpijn ervaren. Gelukkig melden de meeste mensen een significante verbetering van hun symptomen binnen de eerste twee weken van een acute pijnsessie, waarbij 85% van de mensen volledig hersteld is na drie maanden.

Vaak willen zorgaanbieders en patiënten een scan hebben die serieuze aandoeningen uitsluit dan wel bevestigt. Bij slechts 5% tonen deze scans iets echt belangrijks aan bij mensen met rugpijn.

Scans kunnen uitpuilende en gedegenereerde tussenwervelschijven vertonen die eigenlijk vaak normale resultaten van veroudering zijn. In feite bestaat het vermoeden dat scans de situatie soms nog verergeren. Dit komt omdat wanneer mensen scans kregen bij rugklachten, de scans vaak 'iets' lieten zien. Veel mensen hebben bijvoorbeeld 'dingen' op hun scans die angstaanjagend kunnen klinken, ook al zijn deze dingen relatief normaal en niet nauw verbonden met pijn, zoals bijvoorbeeld uitpuilende en/of gedegenereerde tussen wervel schijven. Deze uitslagen hebben veel gemeen met grijs haar en rimpels ; ze komen vaker voor als we ouder worden, zonder gevaarlijk te zijn.

Helaas wordt mensen met rugpijn vaak verteld dat deze scans aangeven dat hun rug beschadigd is en zo'n diagnose kan leiden tot meer angst.

Overleg met een manueel- of fysiotherapeut is meestal voldoende om te identificeren of een scan echt nodig is op basis van uw symptomen en medische geschiedenis.

Lichamelijke activiteiten bij rugklachten kunnen pijnlijk en beangstigend zijn, toch is het afzien van activiteit vaak een slecht idee.

Rugpijn kan vaak ontstaan door een activiteit zoals tillen, draaien of tuinieren. Als iemand veel pijn heeft, is rusten een begrijpelijke strategie. In de eerste paar dagen kan het vermijden van verzwarende activiteiten helpen, vergelijkbaar met pijn in een ander deel van het lichaam, zoals een verstuikte enkel. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat het actief blijven en terugkeren naar alle gebruikelijke activiteiten geleidelijk beter is op lange termijn dan langdurige (bed)rust. Het kan ontmoedigend en pijnlijk zijn om geleidelijk weer te gaan bewegen, buigen, draaien en activiteiten op te pakken. Raak daarom niet in paniek als u in eerste instantie pijn voelt na het hervatten van de activiteit, omdat dit niet noodzakelijk duidt op schade.

Belangrijk is dat er geen oefening of activiteit is die 'goed' of 'slecht' is voor de rug. Alle vormen van activiteit helpen. Probeer in dit verband een oefening of activiteit te selecteren die u leuk vindt, kunt veroorloven en kunt doen op een geschikte tijd en locatie.

Er zijn echter ook andere omstandigheden die de rugpijn kunnen verergeren. Dit omvat zaken als gemoedstoestand, angstgevoelens, angsten, slechte relaties op het werk of thuis, stressvolle gebeurtenissen in het leven en een slechte nachtrust. Net als bij hoofdpijn kun er veel pijn ervaren worden waarbij de grootste factoren niet over beschadigde weefsels gaat, maar meer gerelateerd zijn aan hoge stress of slechte slaap en hoe deze onze algemene gezondheid en ons immuunsysteem beïnvloeden. Als er enge dingen over uw rug en uw toekomstige prognose zijn verteld, kan dit leiden tot een nog grotere mate van spanning in rugspieren, wat de rugpijn nog erger maakt.

Het is dus zeer nuttig om bewust te zijn van hoe gedachten en emoties de algemene gezondheid beïnvloeden en zo ook de volumeschakelaar voor pijn beïnvloeden.

Kan u of uw bedrijf een vitaliteitszetje in de rug gebruiken ? klik hier

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

14-03-2020

De vlieg of de mesthoop

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇