Positieve schoenen fabriek

21-12-2019

In een noodlijdende schoenenfabriek ergens in een klein plaatsje in Nederland roept de directeur om de beurt één van zijn twee vertegenwoordigers binnen. Hij vertelt ze, zoals ze wellicht zelf al in de gaten hebben, dat het niet goed gaat met de schoenenfabriek. De verkoop van schoenen in Nederland loopt drastisch terug. Er moet wat gedaan worden. Hij heeft een plan. Hij stuurt beide vertegenwoordigers, los van elkaar naar Afrika, met de opdracht een week daar ter plaatse te onderzoeken of ze daar een afzetmarkt voor hun schoenen kunnen creëren. Hij stuurt beide vertegenwoordigers los van elkaar naar Afrika. Na een week komt de eerste vertegenwoordiger verslag uitbrengen en vertelt op sobere toon: "nee mijnheer de directeur, dat wordt niks. Er loopt daar echt niemand op schoenen. Hoe moeten wij daar in godsnaam schoenen verkopen". Even daarna roept de directeur de tweede vertegenwoordiger binnen. Met een grote enthousiaste brede glimlach loopt hij achter de directeur het kantoor binnen en voordat de directeur ook maar kan vragen hoe het in Afrika was sprak hij op luide toon: "ooooh yes! mijnheer de directeur, dit is supergaaf, hier zit een enorme afzetmarkt voor ons. Hier moeten we naar toe, want er loopt daar helemaal niemand nog op schoenen....."

Negatief denken staat (werk) geluk in de weg. Met andere woorden: negatieve gedachten zijn obstakels die (werk) geluk belemmeren. Omgekeerd geldt hetzelfde. Wanneer jouw brein optimistisch gestemd is, bemoeilijkt dit het ervaren van tegenslag en (werk) ongeluk.

Pessimisten zijn geneigd om anderen de schuld te geven van alles wat niet goed ging, waardoor zij zichzelf als slachtoffer zien en denken geen macht te hebben om dingen voortaan wel goed aan te pakken. Zelfs een meevaller is voor hen puur geluk en wordt niet op waarde geschat.

Een optimist daarentegen koestert het vertrouwen dat wat er ook gebeurt, alles uiteindelijk weer helemaal (of deels) goed komt. Mensen die positief denken, beseffen daarbij dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk en gemoedstoestand. Dit zorgt ervoor dat zij de baas zijn van hun eigen leven en alles wat daarin gebeurt. Ze nemen bepaalde beslissingen en beseffen dat daar positieve en negatieve consequenties aan hangen. Zo ervaren zij stressvolle situaties als iets wat erbij hoort en waarop zij zijn voorbereid en niet als onfortuinlijke toevalligheden. Hiermee zijn ze gelijk op het werk ook veel leukere collega"s!

Wie in het dal blijft, ziet nooit de andere kant van de berg!

Dát is de kracht van positief denken! Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe makkelijker het is om het gezeur van een collega niet binnen te laten komen. Zie het als een airbag tegen gezanik. Negativiteit komt minder hard bij je binnen en de kans is klein dat je er een mentale of emotionele whiplash aan overhoudt.

Positief denken is géén synoniem voor het wegstoppen van emoties. Alle emoties mogen er zijn, ook negatieve emoties. Met positief denken erken je dat er vervelende dingen zijn gebeurd die je gekwetst hebben. Alleen besluit je daarna om je niet te laten domineren door die vervelende ervaringen.

Positief denken betekent ook niet dat je goedkeurt wat er is gebeurd. Een traumatische ervaring vraagt niet om je goedkeuring, want geweld is nooit goed te praten. Maar ook in een ernstige situatie kun je erkennen wat er mis is gegaan en heb je de macht te besluiten om van deze ervaring te leren in plaats van eronder te blijven lijden.

Met positief denken haal je uit een gebeurtenis wat erin zit door er nuchter naar te kijken en er lering uit te trekken. Zo kan die traumatische ervaring er bijvoorbeeld uiteindelijk toe leiden dat je meer voor jezelf durft op te komen en je eigen grenzen leert bewaken. Weerstand is leerstand.

Wellicht zo rond de feestdagen romantisch om eens met een gedicht hierover te eindigen:

Als je op je werk nou je negatieve gedachten eens varen liet
Genieten zou omdat het mag,
Dan verdwenen je problemen niet
Maar heb je wel een leuke dag!

Een positieve Kerst!

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

14-12-2019

Stress in een glas water

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇