Sjoelen met rugklachten

11-10-2019

Er zijn drie dingen zeker in het leven:

  1. We hebben allemaal een retourticket gekregen bij onze geboorte
  2. We moeten belasting betalen en
  3. We krijgen minstens een keer in ons leven last van onze lage rug.

Lage rugpijn komt heel veel voor. Van de tien mensen “op straat” hebben er acht wel eens last van hun rug! Na verkoudheid en griep is het bij volwassenen de belangrijkste oorzaak voor ziekte (verzuim). Interessant dus om de rug eens nader en goed te bekijken.

De wervelkolom in de onderrug bestaat uit 5 (heel soms 6) lende-wervels, die zijn gemaakt van botmateriaal. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven, die zijn gemaakt van zachter materiaal en vormen samen de schokbrekers van onze rug. Met bot kan, buiten breken om, niet zoveel misgaan. Daarentegen wel met die tussenwervelschijven. 95% van de lage rugklachten komt door disfunctioneren van die tussenwervelschijven. Om te kijken wat er zoal mis kan gaan, zullen we deze schijven eens beter bekijken. Zo’n schijf lijkt sterk op een sjoelschijf (of ijshockeypuck). Hij is rond, plat en zo’n 10 mm dik. In het midden zit een geleiachtige kogel, gemaakt van zacht vloeibaar materiaal. Deze kogel blijft goed in het midden omdat hij omgeven is door stevige “uienringen". Bij belasting fungeert deze sjoelschijf dus als schokdemper. Hij veert in bij druk, wordt mooi in het midden op z'n plaats gehouden door de uienringetjes en veert weer terug als de druk er af gaat. Maar hier gaat het vaak mis. Uienringen gaan kapot en de vloeibare kogel kan zich vrij(er) in de tussenwervelschijf verplaatsen. Hierdoor komt er druk op de zenuwtjes die zich daar bevinden. Hoe meer druk op die zenuwtjes komt, hoe verder en ernstiger de pijn uitstraalt naar bijv. de flank, de bil of het been. Een bijkomend vervelend verschijnsel is dat sommige mensen bij hun geboorte weinig en/of minder sterke uienringen hebben gekregen. Sommige bouwvakkers bijvoorbeeld kunnen lang in een foute bukhouding verkeren zonder last van hun rug te krijgen, terwijl andere mensen (lage)rugklachten ontwikkelen omdat ze een koffie kopje van de keukentafel pakken. In een verkeerde houding tillen, langdurig zitten, te weinig bewegen zijn onder andere oorzaken waardoor uienringen kapot kunnen gaan. Maar ook stress, roken (!), vermoeidheid en slechte voeding dragen bij aan het hebben of krijgen van rugklachten. Ook ontstaan veel rugklachten omdat spieren aan de achterkant van de rug sterker zijn dan de spieren aan de voorkant (buikspieren). En nog vaker omdat de buik te ver van de rug zit...

De “uienringen” kunnen zich net als de wondranden bij een snijwond, mits de uiteinden bij elkaar in de buurt blijven, herstellen. De tussenwervelschijf is een soort spons. Bij druk, “spuwt” hij zijn afvalstoffen eruit en als de druk er af gaat, “zuigt” hij nieuwe helingsstoffen uit de omgeving aan. Erg belangrijk dus om de rug veel te bewegen. Immers dan kan de tussenwervelschijf “gezond" blijven of zich herstellen als er uienringen kapot zijn. Uit een recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze stofwisseling tot een nulpunt is gedaald na 20 minuten geen beweging. Dus hieruit kunnen we afleiden dat de rug elke 20 minuten bewogen dient te worden om hem “gezond” te houden/maken. Dus (lang) zitten, verkeerd tillen, (lang) staan en bijvoorbeeld slenteren is na 20 minuten slecht voor onze lage rug.

Een paar tips als je, ondanks alle adviezen en uitleg hierboven, toch lage rugklachten hebt: blijf zoveel mogelijk in beweging en wissel dit af met rust (liggen of kort zitten). Neem zonodig pijnstillers om de ergste pijn te weren. Mocht de pijn niet minder worden na 2-3 dagen neem dan contact op met een willekeurige manueel therapeut die 1.96 meter lang is, beetje kalend op de kruin, luidruchtig, enthousiast, vak-passie-onist en een rood- witte FysioFit polo draagt of klik hier.

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

02-10-2019

Gelukkige dokter berijkt doel

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇