Een leraar psychologie loopt rond in het klaslokaal en vertelt over het omgaan met stress. De leraar heeft een glas water in zijn hand. Alle leerlingen verwachten de vraag of het glas halfvol of halfleeg is. In plaats daarvan vraagt de leraar met een glimlach op zijn gezicht: ‘Hoe zwaar is dit glas?’
De leerlingen geven antwoorden variërend van 25 gram tot 200 gram.
De leraar antwoordt: ‘Het absolute gewicht doet er niet toe. De zwaarte hangt vooral af van hoe lang ik het vasthoud. Als ik het een minuut vasthoud, is het geen enkel probleem. Na een uur krijg ik pijn in mijn arm. En als ik het glas de hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos worden en verlammingsverschijnselen vertonen. Hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.’
De leraar vervolgde: ‘Stress en zorgen zijn als dat glas water. Er even aan denken is geen probleem. Als ik er langer aan denk, zal het me pijn gaan doen. Als ik er de hele dag aan denk, zal het me verlammen. Ik zal tot niets meer in staat zijn.’
Het is belangrijk om stress en zorgen los te laten. Zo vroeg als je kunt. Accepteer je situatie en richt je aandacht op wat je wel kunt doen. Vergeet niet om het glas water op tijd neer te zetten.
Stress kan je leven beheersen. Toch is het niet moeilijk om buiten de stressgevoelens te stappen, ook al denk je misschien van wel. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om stress te verminderen. De Vitalers geven je er alvast 5:
Bewegen om stress te verminderen:
Beweging is goed voor je. Je krijgt er energie van en een fit lichaam. Maar beweging is ook mentaal goed voor je! Het is namelijk een manier om lekker tot rust te komen en uit je hoofd te stappen.
Daarnaast zorgt het er actief voor dat je minder van het stresshormoon cortisol in je lichaam hebt. Hierdoor voel je je uitgerust en ontspannen; alles is uit je lijf en je voelt je voldaan.
Juist als je voor je gevoel geen tijd hebt om te sporten omdat je ‘nog zoveel moet doen’ is het goed om te gaan! Ga voor een sport die bij je past. Ben je niet zo’n hardloper? Doe dan aan yoga, wandel een lang stuk of ga een eind fietsen. Ook bere-goed: start met de Milon Cirkel. Het maakt niet uit als je maar in beweging komt!
Minder cafeïne en suiker:
Drink je veel koffie? Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je onrustig en prikkelbaar worden. Het kan je gevoeligheid vergroten en dus ook je stressgevoeligheid. Het stimuleert de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.
Als je veel stress hebt, kun je daarnaast geneigd zijn om een greep te doen naar dat pak koekjes in de kast of die reep chocolade. Maar als je veel suikers binnenkrijgt stijgt je energiepiek enorm. Helaas daalt die daarna weer fors. Je kunt je hierdoor down gaan voelen . Probeer dus te veel koffie en suikers te vermijden!
Uit je hoofd, op papier:
Heb je veel aan je hoofd? Staat er nog veel op je to-dolijst of ben je ergens heel zenuwachtig voor? Het kan helpen om op zo’n moment even uit je hoofd te stappen. Pak pen en papier en ga schrijven. Schrijf alles op wat je nog moet doen, waar je bang voor bent, waar je stress van krijgt, waar je blij van wordt.
Het is rustgevend als je je gedachten en gevoelens kunt opschrijven. En als het op papier staat kun je het van een afstandje bekijken. Je zult zien dat het je gaat helpen om tot rust te komen en te reflecteren. Is het wel echt zo erg als je dacht?
Mobiel weg:
Het blauwe licht van smartphones, tablets en computers is de grootste stressprikkel voor onze hersenen, blijkt uit meerdere onderzoeken. Om je hersenen tot rust te laten komen is het verstandig om na zes uur ’s avonds alle schermen uit te zetten.
Wie zijn telefoon thuis laat, gaat niet af!
Weg met routine:
Routine is funest voor je brein. Alles wordt vanzelfsprekend en saai en ook dat veroorzaakt stressprikkels. Geregeld iets nieuws proberen helpt! Ga op reis naar een onbekende bestemming, neem een andere weg naar je werk, richt je woonkamer eens anders in, poets je tanden met je andere hand.
En dan toch nog even over dat glas water: deVitalers zeggen altijd: vraag je niet af of een glas half vol of half leeg is bij jezelf; maar zoek naar de kraan die het glas vult!
Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇