Vrij van verveling

15-02-2020

Vroeger was alles beter?

Vroeger was je een dag bezig om het avondeten klaar te maken. Tegenwoordig wordt het aan je deur gebracht.
Vroeger duurde het dagen om een boodschap bij een ander te krijgen. Nu tik je op een glazen schermpje en het is geregeld.
Vroeger deed je er een halve dag over om op je werk te komen. Vandaag ben je er in 15 minuten.
Vroeger, als je iemand wilde of moest spreken die ver weg woonde, moest je er naar toe, op dit moment Face-time je even.
Vroeger was je druk om je kinderen te zoeken omdat je wilde gaan eten, nu stuur je een app-je en ze komen er aan.
Vroeger als je een gaaf muziekstuk zocht op een cassettebandje......
Vroeger, als je een volle brief aan typen was met een typmachine en je maakte ergens een fout onderaan.......

Als je destijds aan je overgrootouders had uit kunnen leggen dat jouw wereld er zo uit zou zien, dan hadden ze gezegd:

"Wauw wat een super wereld! Dat is relaxed! Dan moet je tegen die tijd dus zeeën van tijd over hebben elke dag! Want alles waar wij dagelijks zo lang mee bezig zijn, gebeurt voor jou in een handomdraai. Jullie houden zeeën van tijd over. Dan kun je dus lekker een beetje ontspannen elke dag. Lekker lezen, lekker lanterfanten. Lekker uit het raam staren. Uitgebreid vrienden en familie bezoeken, tijd zat. Geen drukte. Super!

Nou "aan mijn hoela" overgrootouders! We hebben het nu met z'n allen vele malen drukker dan jullie. Wij hebben het zo druk dat we er onrustig, ziek, "burned out" en zelfs depressief van worden. Ik heb geen tijd. Ik moet nog zo veel doen. "spreek je morgen". Ik moet vlug door. We rennen steeds harder in het hamsterrad van oneindig veel taken, to-do's en notificaties.

Drukte is om te beginnen een mentale kwestie. Voorál een mentale kwestie. Want al zeggen we het driedubbeldruk te hebben, feit is dat mannen de afgelopen decennia steeds minder zijn gaan werken. Dat vrouwen steeds minder uren aan het huishouden besteden. Dat we op papier steeds meer vrije tijd hebben en steeds vaker op vakantie gaan.

Aanstellerij dus? Nee, het "druk druk druk" zou te maken hebben met nieuwe moderne technologie, met de smartphone waardoor we permanent bereikbaar zijn. Deze tijdsdruk komt voort uit het hoge verandertempo in de samenleving en de flexibilisering op de arbeidsmarkt. Het moderne leven voelt hierdoor nog meer als een mallemolen dan voorheen.

We zijn allemaal druk, met werken, met ondernemen, carrière maken, sporten, het gezinsleven, vriendschappen onderhouden, vakanties vieren en oh ja ergens nog wat tijd voor jezelf nemen. Soms krijg ik de indruk dat druk zijn een soort prestige is. Om aan de buitenwereld te laten zien dat het heel goed gaat met ons, want kijk eens, ik ben heel druk! Gestimuleerd door social media waar iedereen zoveel mogelijk mooie momenten van het leven plaatst. Het lijkt erop dat we er telkens meer van willen hebben en er verslaafd aan zijn.

Druk zijn is volgens mij dan ook een keuze. Dus neem de controle over jouw leven en maak keuzes. Richt je op de zaken die jij echt belangrijk vindt. Je bent geen slachtoffer van jouw drukke schema, je hebt een keuze. Durf nee te zeggen en stel prioriteiten. De belangrijkste eerste stap is, stop met zeggen dat je druk bent. Want alles wat je je brein vertelt is waar. En uit je harde schijf worden dan allemaal zaken naar boven gehaald die met het woord "druk" te maken hebben. En dat zijn dan vaak niet de fijne, positieve gedachten. Gedachten geeft een bepaald gevoel, gevoel geeft gedrag.

Het is trouwens ook heel onaardig tegenover de persoon die je voor je hebt. Want indirect geef je het signaal af: "sorry ik heb eigenlijk geen tijd voor jou". Vergeet niet dat het mooiste cadeau wat je iemand kan geven jouw tijd is.

En als je het toch eens écht druk hebt zeg dan gewoon: "ik ben vrij van verveling". Dat voelt al heel anders.

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

08-02-2020

Yes ja

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇