Yes ja

08-02-2020

Kun jij goed "nee" zeggen?

Even testen: herken je je in (één van) de volgende redeneringen?

Niemand anders doet het
Als ik het niet doe, doet niemand het: Ik ben de enige die de klus kan klaren, er is echt niemand anders. En als ik het niet doe, gebeurt het dus niet en dat kan niet. Dan escaleert de boel en gaat het bedrijf failliet. Daar heb ik mezelf mee want dan raak ik mijn baan kwijt, heb ik geen inkomen en moet ik het huis verkopen.

Goede werksfeer
Ik moet mijn collega nu helpen, anders heb ik een enorm probleem: Dan kijkt ze me echt nooit meer aan. We zitten toevallig wél op dezelfde kamer, dus ik moet gewoon vriendjes met haar blijven. Een verziekte werksfeer, daar pas ik voor. Dan maak ik vanavond mijn eigen werk wel af, dit gaat nu echt voor.

Interessante opdracht
Deze opdracht is zo interessant, hier moet alles voor wijken: Zo’n kans krijg ik nooit weer. Alle andere belangrijke afspraken en mijn gezin moeten maar even wachten, ik ga hier nu een degelijke offerte voor maken. Dit is echt de kans van mijn leven.

Buiten de groep vallen
Natuurlijk ga ik naar die borrel, anders lig ik er uit: Iedereen gaat daar altijd heen, daar moet je gewoon bij zijn. Ik ben niet gek hoor. Als je niet naar dat soort dingen gaat, val je in no-time buiten de groep.

Aardige mensen
Ik kan dat taartje toch niet weigeren: Kees had die bananensoes speciaal voor mij meegenomen, omdat hij weet dat ik daar zo dol op ben. En niemand van de collega’s lust die dingen, dus dan blijft hij er straks mee zitten. Dat is toch hartstikke onaardig. Dieetdagje of niet, ik moet die soes eten, dan sla ik straks de lunch wel over.

Luisteren naar de leidinggevende
Mijn leidinggevende is wel de baas, daar zeg ik maar zo geen nee tegen. Wat hij vraagt hoor ik te doen, daar word ik voor betaald. Het zou een mooi zootje worden als iedereen zijn eigen gang zou gaan. Nee, als hij/zij iets vraagt dan doe ik dat.

De beste
Ik kan dit gewoon beter dan de rest: Het zou toch stom zijn als ik het dan niet deed. Als ik het aan de anderen overlaat komt er toch niks van terecht. Dan heb ik er per saldo nog veel meer werk mee.

En? Zit er iets herkenbaars bij? Zo niet dan ben je goed bezig, maar de praktijk wijst uit dat "nee" zeggen vaak uitermate lastig is. Maar als je weet wanneer je "nee" zeggen moeilijk vindt, ben je vaak al halverwege om er verandering in te brengen.

Voor je het weet heb je alweer "ja" gezegd. En dat terwijl je eigenlijk nee bedoelde. Je zegt gewoon veel makkelijker "ja" dan "nee". Logisch toch, want het scheelt een letter ;-) (Wat dat betreft kun je beter op yes en no overgaan).

"Ja" zeggen levert je veel op, maar soms kost het je ook best veel. Neem alleen je tijd eens. Tijd die je liever aan iets anders zou besteden. En hoe vaker jij "ja" zegt, hoe vaker mensen je iets vragen. Dus hoe minder tijd je krijgt voor andere dingen.

Vaker "nee" zeggen zou je heel wat kunnen opleveren. Eindelijk die leuke, goed verdienende klus doen, in plaats van de opdracht voor die lastige klant die ook nog eens slecht betaalt. Lekker gaan sporten en niet overwerken. Of meteen beginnen met dat nieuwe project zonder eerst naar die saaie vergadering te moeten.

Hoe meer je "ja" zegt tegen dingen waar je gematigd enthousiast over bent, hoe meer je je leven vult met, hard gesteld, onbelangrijke tijdsslurpers. Klein pruttel dat je agenda vult. En als je niet uitkijkt vul je je dagen met andermans agendapunten. Je eigen verantwoordelijkheden prop je er tussen door; je werkt je mail 's morgens vroeg of 's avonds laat nog even weg, bent met je hoofd nog ergens anders op de momenten dat je met je gezin, je partner of je vrienden doorbrengt.

Wees eerlijk tegen jezelf en waak er voor dat je mond "ja" zegt maar je hart "nee". Dit is namelijk hét recept voor stress.

Ik heb een tip: stel aan je antwoord maar één voorwaarde: het is: "yes ja!" of "nee".

Met andere woorden: als je bij het horen van de vraag of het lezen van het verzoek niet denkt "yes ja, dat wil ik!" dan is het antwoord daarmee altijd "nee". Maar pas op: want al snel doe je alleen nog maar dingen waar je heel blij van wordt. En ja, je moet ook uitkijken dat je geen egocentrisch mens wordt, maar mocht één van je vrienden je nodig hebben voor die verhuizing, dan heb je daar in ieder geval weer tijd voor.

Onthoud: heel vaak is "nee" zeggen tegen de ander, "ja" zeggen tegen jezelf!

De waarheid liegt er niet om!

Vorig
artikel
Volgend
artikel

Volgend artikel

01-02-2020

De blije ander

Enthousiast geworden? Of een vraag?
Laten we kennis maken. 👇